Kronik Yorgunluk Nedir?
İlk olarak, insanların herhangi bir işi yaparken fiziksel veya psikolojik anlamda enerji bulamamasına yorgunluk deriz. Genellikle erken yatılmasına rağmen sabah uyanmada sıkıntı yaşama ile başlar. Daha sonra ise öğlene doğru enerjinizin çekilmesi ile devam eder. Son dönemlerde insanların yorgunluk şikâyetlerinde artık söz konusudur. Bu yorgunluklardan bazıları kısa bir süre sonra geçebilir. Ancak bazıları uzun süre devam eder. Bu tip yorgunluk “kronik yorgunluk” dönüşmüş olabilir.
Genellikle yorgunluk ruhsal, fiziksel ve kronik olmak üzere üç grupta ele alınır. Ancak eğer kendinizi altı aydan uzun süredir yorgun hissediyorsanız kronik yorgunluktan bahsedebiliriz. Sıklıkla mevsim geçişlerinde artan kronik yorgunluğa başka belirtiler de eşlik edebilir. Örneğin uykusuzluk, güçsüzlük, vücutta karıncalanma ve enerjide eksilme gibi.
Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Yoğun bir günün ardından gelen yorgunluğu normal kabul ederiz. Ancak yorgunluğunuz dinlenme ile geçmiyor ve devamlı tekrar ediyorsa bir uzmana başvurabilirsiniz.
Kronik Yorgunluğun Nedenleri Nelerdir?
Diğer psikolojik rahatsızlıklarda olduğu gibi kronik yorgunlukta da kesin ve net bir sebep söyleyemeyiz. Ancak kronik yorgunluğu yaş dönemlerine göre nedenlere
ayırabiliriz. Genç insanlarda iş stresi, depresyon ya da kansızlık kronik
yorgunluğun sebeplerindendir. Daha yaşlı insanlarda ise depresyon ya da diyabet
gibi durumlar neden olarak gösterilebilir.
Bununla beraber başlıca sebepleri arasında depresyonu söyleyebiliriz. Kronik yorgunluğunuz olduğunu düşünüyorsanız ilk olarak uzman bir doktora başvurabilirsiniz. Doktor muayenesinde fiziksel herhangi bir neden
bulunamadığında bir psikoloğa yönlendirilmeniz faydalı olacaktır.
Günlük hayatın akışında olan stres ile başa çıkmak bazen zor olabilir. Depresyon, anksiyete ya da yaşanan stres ile başa çıkılamadığı durumlarda kronik yorgunluk görülebilir.
Kronik Yorgunluğun Belirtileri Nelerdir?
Yorgunluk ile kronik yorgunluk oldukça benzemektedir. Bu yüzden ayrımını yapmak bazen zordur. Ancak, yorgunluk dinlenme ile kendiliğinden geçmektedir. Fakat, kronik yorgunluk dinlenme ile geçmemektedir. Eğer altı aydan uzun süredir aşağıdaki belirtileriniz varsa;
- Odaklanmakta güçlük çekiyorsanız
- Unutkanlık
- Eklem ağrıları
- Uykudan yorgun kalkmak
- Bulantı
- Düşük enerji
- Kas ağrılarınız varsa bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
Ücretsiz Ön Görüşme İmkanı
Profesyonel kronik yorgunluk terapisi almayı düşünüyorsanız veya Mersin psikolog hizmetlerimiz hakkında bilgi için 0 544 542 52 54 ü arayarak bilgi alabilirsiniz. Aynı zamanda Mersin Psikolog için ilk kez başvuranlara özel ön görüşme randevusu oluşturabilirsiniz.